Al 6 000 gebruikers ‘publieke wifi’ van Infrax in de eerste drie maanden

De proefprojecten voor publieke wifi die Infrax intussen installeerde in Hasselt, Genk, Neerpelt en Torhout kenden vooral tijdens de eindejaarsperiode een groot succes. Tussen begin november en eind januari maakten bijna 6 000 unieke bezoekers er gebruik van om gratis te surfen of te mailen.

Groot succes

Uit de eerste analyses blijken de 4 publieke wifi’s alvast een groot succes. Bijna 6 000 unieke bezoekers met 31 verschillende nationaliteiten maakten er de afgelopen twee tot drie maanden gebruik van om zaken op te zoeken op het internet, mails te versturen of berichten te posten op de sociale media, zoals Facebook, Twitter en Instagram.

Vorig jaar lanceerde netbedrijf Infrax een voorstel aan 91 Vlaamse gemeenten om ‘publieke wifi’ aan te bieden. Deze gemeenten – die via Infrax nog eigenaar zijn van hun kabelnet – zijn zeer geïnteresseerd. Op het glasvezelnetwerk van Infrax kunnen technische installaties geïnstalleerd worden voor wifi. Niet enkel grote steden, maar ook kleinere gemeenten hebben belangstelling. Wim Dries, voorzitter van Infrax: “Het is voor iedereen duidelijk dat publieke wifi een belangrijke rol speelt, nu en in de toekomst. De data die een publieke wifi kan verzamelen, worden daarom best door een openbaar bestuur beheerd.”

Proefopstelling in zes steden en gemeenten

Infrax zal tegen eind 2016 de aangesloten gemeenten-vennoten de mogelijkheid geven om ‘Publieke wifi’ aan te bieden op openbare plaatsen, straten, pleinen enz. Dat kan via de eigen glasvezelinfrastructuur die Infrax intussen heeft uitgebouwd in de kabelgemeenten. In 4 steden en gemeenten – Genk, Hasselt, Neerpelt en Torhout - werd eind vorig jaar al een proefopstelling geplaatst. Binnenkort komen er ook nog proefopstellingen op de Grote Markt in zowel Diest als Diksmuide.

Nuttige informatie voor gemeenten

De publieke wifi’s verzamelen ook heel wat voor de steden en gemeenten interessante informatie in over het publiek dat zich in de wifi-zone bevindt. Hoeveel volk komt er voorbij op elk moment? Hoe lang blijven mensen gemiddeld op dezelfde drukke plaats? Een paar voorbeelden van data die automatisch kunnen gegenereerd worden door de wifi-installaties. Wim Dries: “Een gemeente kan deze gegevens zeker gebruiken om de beveiliging te verbeteren of de verkeersstromen efficiënter te organiseren. Meer nog, publieke wifi kan ons nuttige informatie opleveren voor onderwijs, het parkeren, het aansturen van (slimme) verlichting enz.”

Big data in veilige handen

Maar ook commerciële organisaties vinden deze beschikbare informatie interessant. Shoppingroutes en drukke koopmomenten kunnen hier immers ook uit afgeleid worden. Wim Dries: “Juist daarom is het verstandig dat de lokale overheid eigenaar blijft van deze zogenaamde Big Data. De gemeente kan op die manier waakzaam zijn dat de privacy ten alle tijde gerespecteerd wordt. De gemeenten die bij Infrax aangesloten zijn voor de activiteit kabeltelevisie krijgen binnen afzienbare tijd de mogelijkheid om publieke wifi te organiseren, zodat er geen commerciële partner aan te pas hoeft te komen.”

De registratie, bewaring en geheimhouding van alle data is een verantwoordelijkheid die Infrax overneemt. Op die manier moet niet elke gemeente hiervoor afzonderlijke systemen opzetten en onderhouden. De stap om publieke wifi aan te bieden wordt daardoor eenvoudiger en dus beter haalbaar.

Over Infrax

Infrax is actief in 122 Vlaamse gemeenten in delen van de provincies Antwerpen (inclusief de Antwerpse haven), Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, in het Oost-Vlaamse Zelzate en in de volledige provincie Limburg.

De 1500 Infrax-medewerkers zijn verantwoordelijk voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en kabeldistributie.

De hoofdzetel is in Brussel. Daarnaast zijn er vestigingen in Antwerpen-Hoboken, Hasselt, Lubbeek en Torhout.

Infrax
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel