Infrax en Telenet investeren stevig in Limburgse kabel

"De grote netwerf" van start in Hasselt

Telenet en Infrax investeren de komende jaren stevig in het kabelnetwerk in Limburg. Hilde Claes, burgemeester van Hasselt, Wim Dries, voorzitter van Infrax en Ann Caluwaerts, sr Vice-President Corporate Affairs van Telenet, gaven vandaag het officiële startschot van 'De Grote Netwerf' in Hasselt. Door dit grootschalig investeringsproject zal het steeds toenemende internetverkeer vlot blijven doorstromen en zullen in de toekomst meer, snellere en betere digitale toepassingen mogelijk zijn. Daarnaast maakt Telenet ook werk van een sterk netwerk voor zakelijke klanten. Met zijn 'Nexus'-project voorziet Telenet bedrijventerreinen en belangrijke B2B-assen in Vlaanderen proactief van een aansluiting op zijn krachtige netwerk. 

 

Inspelen op toekomstige digitale behoeften

Telenet investeert met “De Grote Netwerf” over een periode van vijf jaar in totaal 500 miljoen euro om het kabelnetwerk in Vlaanderen uit te breiden naar een Giga-netwerk. Dit netwerk kan op termijn breedbandsnelheden aan van minstens 1 gigabit per seconde, waardoor snellere toepassingen zoals videostreaming mogelijk zijn.

Deze week is gestart met de werken in Hasselt, waarbij tienduizenden versterkers en andere componenten in het vaste netwerk vervangen of aangepast worden. Aan de Walputstraat werd vandaag de eerste versterker van het Hasseltse netwerk vervangen. Infrax voert als eigenaar van het kabelnetwerk de werken in de Limburgse regio uit. De volgende weken trekt De Grote Netwerf onder andere door wijken rond het commerciële centrum. De werken vinden plaats van maandag tot vrijdag, tussen half acht ‘s morgens en zes uur in de namiddag. Alle klanten worden tijdig op de hoogte gebracht.

Hilde Claes, burgemeester stad Hasselt: “Dankzij deze investering in het kabelnet is Hasselt als één van de weinige steden in Europa klaar voor een volgende digitale revolutie met nog meer interactiviteit en nieuwe internetdiensten. Ik ben ook verheugd dat deze ombouw nauwelijks hinder voor de buurt met zich meebrengt. Infrax en Telenet hebben er duidelijk alles aan gedaan om de bewoners van de betrokken straten te ontzien.”

“Infrax heeft altijd het belang ingezien van een uitgebreide bandbreedte voor de kabel”, aldus Wim Dries, voorzitter van Infrax. “Eind vorige eeuw al hebben we ons kabelnet – als enige maatschappij in Europa - geüpgraded naar 860 MHz. En ook nu willen we samen met Telenet op dat vlak vooroplopen. Want in de nabije toekomst, wanneer communicatie steeds belangrijker wordt, zal blijken dat de kabelinfrastructuur een belangrijke schakel zal zijn in tal van diensten, zoals de verdere uitrol van publieke wifi. En ook Infra-X-net, ons supervoordelig aanbod aan telecommunicatiediensten voor onze vennoten, zal de vruchten plukken van deze nieuwe upgrade.”
 

Meer Limburgse bedrijven op het Telenet-netwerk dankzij ‘Nexus’

Naast het verhogen van de bandbreedte met De Grote Netwerf, zorgt Telenet ook voor een uitbreiding van zijn glasvezel- en coaxnetwerk naar zakelijke klanten toe. In de zomer van 2014 startte Telenet Business, de B2B afdeling van Telenet, het project ‘Nexus’ waarbij het €10 miljoen investeert om meer zakelijke klanten toegang te verschaffen op het Telenet-netwerk. Nexus voorziet bedrijventerreinen en belangrijke B2B-assen in Vlaanderen proactief van een Telenet-aansluiting.
Met dit project wil Telenet op 5 jaar tijd meer dan 6000 nieuwe bedrijven bereiken. Enkele honderden zones in Vlaanderen werden geïdentificeerd, daarvan werden er al 119 aangesloten op het Telenet-netwerk.

Ook in Limburg heeft Telenet al een aantal bedrijventerreinen van netwerk voorzien, waaronder Corda Campus Hasselt, Centrum–Zuid Houthalen, Kristalpark Lommel en Bedrijventerrein Heusden-Zolder. Zo’n tien extra terreinen zijn bovendien in voorbereiding in Hasselt, Genk en omstreken.

Ann Caluwaerts, sr Vice-President Corporate Affairs Telenet: “Met onze investeringsprojecten De Grote Netwerf en Nexus willen we onze bijdrage leveren aan de digitale toekomst van Vlaanderen. Met het 1 GHz-netwerk garanderen we dat zowel al onze residentiële als zakelijke klanten over de bandbreedte kunnen beschikken die zij in de toekomst nodig hebben. En met Nexus zorgen we er voor dat we B2B-zones proactief aansluiten, zodat we onze zakelijke klanten een nog betere klantenervaring kunnen aanbieden. ”

Al 25.000 Helemaal Mee Tournée-bezoeken in Limburg

Om er voor te zorgen dat klanten ook thuis optimaal kunnen genieten van hun producten en diensten, is Telenet volop bezig met de ‘Helemaal Mee Tournée’. Hierbij wordt de installatie van klanten thuis nagekeken en geoptimaliseerd en krijgen ze uitleg over hoe ze onder andere inbegrepen diensten als Triiing, Yelo Play en Wifree kunnen benutten. De techniekers gingen al bij meer dan 200.000 klanten langs, waaronder 25.000 Limburgers. De komende jaren nodigt Telenet al zijn klanten proactief uit.

Over Infrax

Infrax is actief in 122 Vlaamse gemeenten in delen van de provincies Antwerpen (inclusief de Antwerpse haven), Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, in het Oost-Vlaamse Zelzate en in de volledige provincie Limburg.

De 1500 Infrax-medewerkers zijn verantwoordelijk voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en kabeldistributie.

De hoofdzetel is in Brussel. Daarnaast zijn er vestigingen in Antwerpen-Hoboken, Hasselt, Lubbeek en Torhout.

Infrax
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel