Infrax tweemaal genomineerd voor Belfius Smart Award

Digitaal loket 'Mijn Infrax' en stoomnet ECLUSE maken kans op prestigieuze prijs

Infrax heeft twee nominaties op zak voor de Belfius Smart Awards 2016. Zowel het nieuwe digitale loket ‘Mijn Infrax’ als het industriële stoomnet ECLUSE in de Waaslandhaven zijn genomineerd. De Belfius Smart Awards bekronen innovatieve projecten en initiatieven die België ‘smarter’ maken. De bekendmaking van de uiteindelijke winnaars en de prijsuitreiking is op 16 mei tijdens een gala-avond in Brussel.

De Belfius Smart Awards bestaan sinds 2015 en bekronen in vijf categorieën projecten en initiatieven die ‘slimme’ oplossingen bieden voor maatschappelijke problemen of uitdagingen. Voor de editie 2016 ontving de organisatie in totaal 185 inzendingen.

Infrax maakt tweemaal kans op een Smart Award in de categorie ‘Smart Company met een omzet hoger dan 10 miljoen euro’. Zowel het nieuwe digitale loket ‘Mijn Infrax’ als ECLUSE, het industriële stoomnet waarvan Infrax één van de partners is, zijn genomineerd.

Mijn Infrax

‘Mijn Infrax’ werd in november 2016 gelanceerd op de Infrax-website. Via dit nieuwe digitale loket krijgen klanten in de meeste gevallen binnen de 20 minuten automatisch een op maat gemaakte prijsofferte voor een nieuwe elektriciteits- gas-, riolerings- of kabelaansluiting. Die offerte kunnen ze digitaal ondertekenen als ze akkoord gaan. Ze bepalen zelf wanneer Infrax kan langskomen voor de aansluitingen. Iedere aanvrager ontvangt ook een op maat van zijn dossier gemaakte digitale brochure. Het loket is uniek in Europa: traditioneel duurt de aanvraag van een aansluiting bij een nutsbedrijf meerdere weken en komt er veel papierwerk aan te pas.

Door de betere planning via ‘Mijn Infrax’ zullen de Infrax-voertuigen straks minder kilometers afleggen en verdwijnt ook de papierberg van de analoge aanvragen. Klanten die minder vertrouwd zijn met internet worden geholpen via de telefoon en de klantenkantoren.

Dit jaar wordt 'Mijn Infrax' nog verder uitgebouwd, met onder meer een verfijning van de aanvraagprocedures voor bedrijven uit de bouwsector.

ECLUSE

Infrax maakt nog een tweede keer kans op een Smart Award met het ECLUSE-project. De netbeheerder is één van de samenwerkende partners van dat industriële stoomnet dat dit jaar in de Waaslandhaven wordt aangelegd. Infrax staat als expertisepartner in voor de concrete aanleg van een stoomnet dat afvalverwerkingsbedrijven Indaver en SLECO met vijf chemische bedrijven in de haven zal verbinden. Die zullen de stoom van de afvalverwerkers hergebruiken in hun productieprocessen en daardoor hun eigen stookinstallaties kunnen uitschakelen. Op die manier wordt 100.000 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden. Het stoomnet wordt wellicht begin 2018 in gebruik genomen en is een mooi voorbeeld van hoe private en publieke bedrijven op een innovatieve manier kunnen samenwerken.

Winnaars op 16 mei bekend

Begin maart moeten alle finalisten hun dossier verdedigen bij een professionele jury onder het voorzitterschap van Ronnie Belmans, professor aan de KU Leuven en CEO van EnergyVille. Er volgt ook nog een publieksstemming.

De bekendmaking van de uiteindelijke winnaars vindt op 16 mei plaats in Brussel.

Over Infrax

Infrax is actief in 122 Vlaamse gemeenten in delen van de provincies Antwerpen (inclusief de Antwerpse haven), Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, in het Oost-Vlaamse Zelzate en in de volledige provincie Limburg.

De 1500 Infrax-medewerkers zijn verantwoordelijk voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en kabeldistributie.

De hoofdzetel is in Brussel. Daarnaast zijn er vestigingen in Antwerpen-Hoboken, Hasselt, Lubbeek en Torhout.

Infrax
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel