Nu gratis WIFI op Grote Markt van Diest

Vorig jaar lanceerde netbedrijf Infrax een voorstel aan 91 Vlaamse gemeenten om ‘Publieke wifi’ aan te bieden. Op het glasvezelnetwerk van Infrax kunnen technische installaties geïnstalleerd worden voor wifi. In 6 steden, waaronder Diest, komt er alvast een proefopstelling. “Vanaf maandag 21 maart, de start van de lente, is er op de Grote Markt van Diest Gratis Wifi aanwezig” zegt schepen van Communicatie Bart Stals. “Publieke wifi speelt een belangrijke rol, nu en in de toekomst” vult Geert Cluckers, schepen en tevens voorzitter van Infrax Vlaams en Waals-Brabant (PBE), verder aan “de data die via Publieke wifi verzameld worden, worden daarom best door een openbaar bestuur beheerd.”

Proefopstelling in zes steden en gemeenten

Naast Diest, zijn er ook proefopstellingen geplaatst in Diksmuide, Genk, Hasselt, Neerpelt en Torhout. Publieke wifi stelt iedereen in staat om op het internet te surfen, te chatten, en te mailen. Dat is alvast een voordeel voor de gebruikers en een extra troef voor het toeristische hart van de stad. Maar Publieke wifi verzamelt terzelfdertijd ook heel wat informatie over het publiek dat zich in de wifi-zone bevindt. Hoeveel volk komt er voorbij op elk moment? Hoe lang blijven mensen gemiddeld op dezelfde drukke plaats? Een paar voorbeelden van data die automatisch kunnen gegenereerd worden door de wifi-installaties. “Een gemeente kan deze gegevens zeker gebruiken om de beveiliging te verbeteren of de verkeersstromen efficiënter te organiseren. Meer nog, Publieke wifi kan ons nuttige informatie opleveren voor onderwijs, het parkeren, het aansturen van (slimme) verlichting enz.” aldus schepen Stals.

Maar ook commerciële organisaties vinden deze beschikbare informatie interessant. Shoppingroutes en drukke koopmomenten kunnen hier immers ook uit afgeleid worden. Geert Cluckers: “Juist daarom is het verstandig dat de lokale overheid eigenaar blijft van deze zogenaamde Big Data. De gemeente kan op die manier waakzaam zijn dat de privacy ten alle tijde gerespecteerd wordt. De gemeenten die bij Infrax aangesloten zijn voor de activiteit kabeltelevisie krijgen binnen afzienbare tijd de mogelijkheid om Publieke wifi te organiseren, zodat er geen commerciële partner aan te pas hoeft te komen.”

Gratis surfen, mailen en chatten op de Markt in DIEST

Infrax plaatste vorige week een installatie in Diest die ervoor zorgt dat je gratis op het internet kan. “Als gemeentebestuur hebben wij onmiddellijk ingetekend op dit voorstel van Infrax om in onze gemeente mee te werken aan deze proef. In deze moderne tijd van tablets en smartphones werken we graag mee aan een betere bereikbaarheid voor onze inwoners en de mensen die Diest bezoeken” zegt schepen Stals. Vanaf nu kan je op de Grote Markt gewoon even inloggen op Diest Free wifi. Dit kan zowel met je GSM-nummer als met Facebook. Je vult eenmalig enkele gegevens in en je bent verbonden. Voor deze connectie zijn er geen kosten voor de gebruikers. Later, als de Demerwerken klaar zijn, zullen er ook antennes op de Kaai geplaatst worden zodat de Gratis WIFI ook daar beschikbaar zal zijn.

Europese aanbesteding

De publieke wifi’s worden niet aangesloten op het kabelnetwerk waarop burgers televisie kijken, bellen en surfen. In 2008 hebben de gemeenten beslist om al die klantenactiviteiten over te dragen aan Telenet, maar zelf eigenaar te blijven van het kabelnetwerk. Infrax beheert dit in opdracht van zijn vennoten. Naast dat publieke kabelnetwerk heeft Infrax een eigen glasvezelnetwerk in Vlaanderen ontwikkeld dat gemeentelijke gebouwen onderling en met Infrax verbindt. Op dit glasvezelnetwerk kunnen – als de gemeenten dat wensen – de publieke wifi’s geïnstalleerd worden. Eind november lanceert Infrax een Europese aanbesteding om vanaf 2016 de apparatuur aan te schaffen die deze extra dienstverlening vereist. Op basis van de resultaten uit deze 6 proefopstellingen, zal Infrax de kosten voor de installatie en het onderhoud van zo’n Publieke wifi vastleggen. Op die manier kunnen alle aangesloten gemeenten overleggen en beslissen op welke plaatsen een Publieke wifi een meerwaarde biedt. De registratie, bewaring en geheimhouding van alle data is een verantwoordelijkheid die Infrax overneemt. Op die manier moet niet elke gemeente hiervoor afzonderlijke systemen opzetten en onderhouden. De stap om publieke wifi aan te bieden wordt daardoor eenvoudiger en dus beter haalbaar.

Over Infrax

Infrax is actief in 122 Vlaamse gemeenten in delen van de provincies Antwerpen (inclusief de Antwerpse haven), Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, in het Oost-Vlaamse Zelzate en in de volledige provincie Limburg.

De 1500 Infrax-medewerkers zijn verantwoordelijk voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en kabeldistributie.

De hoofdzetel is in Brussel. Daarnaast zijn er vestigingen in Antwerpen-Hoboken, Hasselt, Lubbeek en Torhout.

Infrax
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel