Proefproject met digitale budgetmeter in Zele en Turnhout

200 actieve budgetmeterklanten kunnen vrijwillig deelnemen

De Vlaamse overheid gaf recent groen licht voor de komst van digitale meters, vanaf 2019. Daarbij zullen klanten met een actieve budgetmeter voor elektriciteit of gas prioritair worden betrokken.

Daarom starten netbeheerders Eandis en Infrax in juni 2017 een project dat de komst van de digitale budgetmeter voorbereidt. Ongeveer 200 budgetmeterklanten uit Zele (provincie Oost-Vlaanderen) en Turnhout (provincie Antwerpen) krijgen de kans hier, op vrijwillige basis, aan deel te nemen.

Budgetmeter heruitgevonden

De overschakeling naar de digitale meter maakt een uitbreiding van het huidige betaalsysteem mogelijk. Naast de betaling via de betaalterminal, overschrijving en storting zullen nu ook online betalingen mogelijk zijn. We mikken hiervoor op een moderne web- toepassing die de digitale budgetmeters centraal kan aansturen, 24 op 7. Het gebruik van de huidige blauwe en gele oplaadkaarten valt volledig weg. Ze hoeven dus geen verplaatsing naar een betaalterminal in een OCMW of klantenkantoor van Eandis of Infrax meer te maken. Daarnaast zal de klant zijn saldo en verbruik kunnen bekijken via het web.

Dit onderzoek loopt in nauwe samenwerking met de OCMW’s van Zele en Turnhout en lokale armoedebewegingen.

Bedoeling is de nieuwe digitale budgetmeter een belangrijke rol te laten spelen in de strijd tegen energiearmoede in Vlaanderen.

Deelnemen

Woon jij in Zele of Turnhout en werk je met een actieve budgetmeter? Dan kun je inschrijven via een e-mail naar digitalebudgetmeter@eandis.be of per telefoon naar het callcenter van Eandis via 078 35 35 34. Ook de OCMW’s van Turnhout en Zele staan klaar met meer informatie. 

Over Infrax

Infrax is actief in 122 Vlaamse gemeenten in delen van de provincies Antwerpen (inclusief de Antwerpse haven), Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, in het Oost-Vlaamse Zelzate en in de volledige provincie Limburg.

De 1500 Infrax-medewerkers zijn verantwoordelijk voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en kabeldistributie.

De hoofdzetel is in Brussel. Daarnaast zijn er vestigingen in Antwerpen-Hoboken, Hasselt, Lubbeek en Torhout.

Infrax
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel