Warmtenet Nieuw Zuid als eerste Vlaams warmtenet voorzien van thermische zonnecollectoren

Infrax werkt via collectief warmte@zuid mee aan project

Op maandag 3 oktober onthulden Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, en Antwerps schepen voor leefmilieu, Nabilla Ait Daoud, de thermische zonnepanelen die een Vlaams warmtenet mee van duurzame, lokale energie voorzien. Daarmee heeft het warmtenet van Nieuw Zuid een nieuwe primeur te pakken.

Achter het Antwerpse gerechtsgebouw, in het verlengde van de gedempte Zuiderdokken en de Scheldekaaien, wordt de duurzame woonwijk Nieuw Zuid gebouwd. Antwerpen zet met de realisatie van deze innovatieve wijk een belangrijke stap om te voldoen aan de stedelijke en Europese klimaatdoelstellingen.

Sinds deze week is een nieuwe doelstelling in de realisatie van de duurzame wijk een feit: op een van de nieuwe gebouwen werd een veld met thermische zonnecollectoren in gebruik genomen. Deze systemen verhitten met behulp van de zon water, dat zowel voor de gebouwverwarming, sanitair warm water als voor de aansturing van het warmtenet gebruikt kan worden.

Duurzame energie voor het warmtenet dankzij thermische zonnecollectoren

In het voorjaar van 2015 werd de eerste leiding van het warmtenet gelegd. Eind 2015 werd het eerste gebouw van de wijk op dit systeem van collectieve energievoorziening aangesloten. Momenteel haalt het warmtenet zijn energie nog uit industriële CV-ketels op aardgas, geplaatst in mobiele containers.

Het doel is om de warmteproductie van de wijk verder te verduurzamen. Bovenop het dak van het studentengebouw, ook gekend als Campus Nieuw Zuid, bevindt zich een installatie met thermische zonnecollectoren. De warmte-energie van deze collectoren wordt gebruikt voor de gebouwverwarming, het sanitair warm water en voor het warmtenet. In totaal zijn er 240 m² panelen geïnstalleerd, goed voor een jaarlijkse warmteproductie van 58 MWh ofwel het equivalent van het warmwaterverbruik van alle studenten in het gebouw.

De stad kiest ervoor om zonnethermie te gebruiken om het warmtenet te voeden. Eerdere projecten in Denemarken en Duitsland tonen aan dat het ook op grote schaal toegepast kan worden. Deze goede ervaringen wil Antwerpen nu ook naar Vlaanderen halen en op Nieuw Zuid in de praktijk brengen.

De realisatie van het warmtenet Nieuw Zuid komt tot stand via een nauwe samenwerking tussen de stad Antwerpen, de bouwpromotor Triple Living en het consortium warmte@zuid dat instaat voor de aanleg van het warmtenet.

Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu:

"Antwerpen is de eerste stad in Vlaanderen en België waar we een zonnethermieveld aansluiten op het warmtenet. Op die manier zetten we een stap verder in het verduurzamen van de warmteproductie op Nieuw Zuid. Ondertussen blijven we in Antwerpen uiteraard niet bij de pakken zitten. We werken hard verder om warmtenetten in Antwerpen-Zuid en de rest van de stad verder te laten groeien."

Minister van Energie Bart Tommelein:

"Met de eerste thermische zonnecollectoren voor warmtenet Nieuw Zuid slaan de stad Antwerpen en haar partners twee vliegen in één klap: ze gebruiken zon én warmte als energiebron. De zonneboiler die we vandaag inhuldigden is de eerste ooit in Vlaanderen die energie levert aan zo’n warmtenet. Een model van de toekomst voor Vlaanderen en zeker voor grotere steden. Want samen met wind zijn zon en warmte de meest rendabele manieren om onze energie- en klimaatdoelstellingen in 2020 te halen."

Dominique Dousselaere van warmte@zuid:

"Warmte@zuid met Infrax als operator heeft met de ontwikkeling van het warmtenet de ambitie om de klimaatdoelstellingen van de stad Antwerpen mee te helpen realiseren. De eerste fase van het warmtenet op Nieuw Zuid is succesvol opgestart. De thermische zonnecollectoren op het dak van Campus Nieuw Zuid zijn een belangrijke stap in de verduurzaming van de warmteproductie op de site."

Jeff Cavens van Triple Living:

"Nieuw Zuid is een duurzaam en groen woonproject voor alle Antwerpenaars. De komende jaren bouwen we 2000 nieuwe woningen, 2 scholen, 2 crèches, een sporthal, een campus en een dienstencentrum. Daarnaast komen op Nieuw Zuid ook commerciële en kantoorruimten. Zo ontstaat een nieuw, levendig stadsdeel waar wonen, werken en vrije tijd hand in hand gaan".

 

Over Infrax

Infrax is actief in 122 Vlaamse gemeenten in delen van de provincies Antwerpen (inclusief de Antwerpse haven), Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, in het Oost-Vlaamse Zelzate en in de volledige provincie Limburg.

De 1500 Infrax-medewerkers zijn verantwoordelijk voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en kabeldistributie.

De hoofdzetel is in Brussel. Daarnaast zijn er vestigingen in Antwerpen-Hoboken, Hasselt, Lubbeek en Torhout.

Infrax
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel